Særlig meddelelse vedrørende Covid-19 og momsregistrering
Situationen knyttet til COVID-19-pandemien har resulteret i støttepakker til dansk registrerede virksomheder. Blandt andet blev frister for indgivelse og betaling af moms ændret. Se ændringerne her.
Det er også muligt for virksomheder at have op til 10 MIO DKK på deres danske skattekonto i en midlertidig periode, hvis virksomheden justerer beløbstærsklen.
Hvis du har spørgsmål eller har brug for hjælp, så tøv ikke med at kontakte os.
Fjernsalg til private i andre EU lande
Klik her for at læse mere og find tærskelværdierne for alle EU lande, og kontakt os gerne for yderligere information og assistance med momsregistrering i det pågældende land.
Bemærk at per 01/07-2021 bortfalder tærskelværdierne og der indføres One-Stop-Shop (OSS)(Moms-One-Stop-Shop).
Ændringerne medfører, at der vil gælde ens regler for fjernsalg af varer og ydelser i alle EU-lande.
I hovedtræk medfører de nye regler, at den nuværende mini-one-stop-shop (MOSS) for TBE-ydelser (teleydelser, radio- og tv-spredningstjenester og elektroniske ydelser) udvides til en one-stop-shop (OSS), der omfatter alle B2C ydelser og fjernsalg af EU-varer. Reglerne medfører ligeledes at import af varer fra 3. lande til en værdi af max 150 euro bliver omfattet af OSS-reglerne.
Brexit – hvad kan det få af konsekvenser for jeres virksomhed
Da Storbritannien nu er endelig trådt ud af medlemskabet af EU, vil man skulle betragte handel med Britiske kunder som handel med tredjelande.
Salg og køb af varer vil være eksport og import, så der skal angives anderledes på den danske momsangivelse. Salg af varer til private vil kunne ske uden moms. Køb og salg af ydelser vil stort set kunne foregå som før, dog vil der være en række ydelser, der fremadrettet vil skulle pålægges dansk moms, f.eks. rådgivningsydelser, der udnyttes i Danmark.
Storbritanniens udtræden fjerner bindingen til EU-momsdirektivsystemet, hvilket kan medføre, at Storbritannien indfører et lokalt momsregime. Dette kan have betydning for udenlandske virksomheders mulighed for at søge lokal britisk moms tilbage. Ansøgningsperioden er ændret til at gælde fra den 01/07 til den 30/06 året efter, og ansøgningsfristen er den 31/12. Der skal søges manuelt, og der skal til ansøgningen vedlægges originale kvitteringer/fakturaer.
Varehandel mellem Nordirland og EU fortsat anses fortsat som intern EU-handel efter den 1. januar 2021. Det betyder, at der ikke skal ske toldbehandling, og at momsangivelse og -betaling følger EU-reglerne.
Der kan læses meget mere om, hvad Brexit betyder for din virksomhed hos SKAT
Skærpede dokumentationskrav for momsfrie EU handler
Validering af købers momsnummer er med disse ændringer nu et materielt krav for at kunne levere momsfrit til kunder i andre EU-lande. Alle aktive EU momsnumre findes i EU’s VIES-database. Ved kontrol på VIES tildeles man et forespørgselsnummer – dette nummer opbevares i debitorkartoteket, ligesom EU-kundernes momsnumre også skal fremgå af virksomhedens debitorkartotek. Verificeringen på VIES skal ske jævnligt og mindst én gang i kvartalet ved løbende samhandel – ved lejlighedsvise leverancer valideres kundens momsnummer i VIES forud for hver leverance. Der skal være tale om et egentligt momsnummer, der er registreret i VIES-systemet. Hvor man på EU’s VIES-side kun kan verificere momsnumre enkeltvis, stiller Elin Schnedler ApS et skema til rådighed, uden gebyr, hvor man kan indtaste en mængde momsnumre og få disse verificeret. Klik her for download.
Ud over valideringen af selve momsnummeret skal man sammenholde de til momsnummeret hørende data med de oplysninger, som virksomheden selv har registreret på kunden.
Er formalia ikke i orden risikerer virksomheden – udover en ordensbøde – at blive efteropkrævet 25% dansk salgsmoms af leverancen medmindre:
- Sælger kan påvise at have handlet i god tro, og
- fejlen korrigeres over for de relevante myndigheder
Hvis din kunde hævder at være momsregistreret – men kontrollen i VIES ikke kan bekræfte dette – kan man bede om bekræftelse hos kundens lokale skattemyndigheder. Kan du ikke få bekræftet et momsnummer, og i øvrigt er i tvivl om, hvorvidt en køber har et gyldigt momsnummer, bør du beregne moms af salget.
Bemærk: Det kan være nødvendigt, at udenlandske firmaer registrerer sig særskilt for grænseoverskridende transaktioner i EU. Proceduren er ikke den samme i alle EU-lande. Modtager du en faktura fra en EU-leverandør, hvor du er i tvivl om momsen er korrekt påført eller hvor leverandøren grundet manglende lokal registrering for grænseoverskridende handel er nødsaget til at opkræve lokal moms, så kontakt os for assistance.
Nye regler for netbutikker, der har salg til norske privatkunder
Den forenklede registrering gælder kun for netbutikker, som udelukkende sælger til private, og for salg under NOK 3.000. Har man også salg til norske firmakunder, eller har salg til en værdi over NOK 3.000, så anbefales det, at man opretter en ordinær momsregistrering.
Har I spørgsmål omkring dette, eller brug for assistance til oprettelse af forenklet eller ordinær registrering i Norge, kontakt os endelig for en uforpligtende snak.
